Translate

torstai 30. tammikuuta 2014

Nektariinin, persikan, aprikoosin ja muiden vastaavien siementen kerääminen

Aprikoosin, ja muiden vastaavien luumarjojen (hedelmä, jonka sisällä on ns. kivi), siemen on kivikovan kiven sisällä. Eli itse kivi ei ole siemen, vaan sitä ympäröivä suoja. Ennen kylvöä siemen pitää saada ulos kivestä.

Ensin pitää olla se hedelmä, jonka siemen halutaan kylvää. Itse valitsin nektariinin, koska se maistuu lapsilleni. Sitten pitää olla jokin lyömäväline. Vasara, tai kuten itse käytin, lihanuija ovat oivia tähän. Ja vielä kannattaa olla vaikka keittiöpyyhe, jolla estetään kiven sirujen lentely ympäriinsä.
Tarvikkeet
 Hedelmä kannattaa ihan vaikka syödä. Kun hedelmästä on päästy eroon, ja jäljelle jää se kivi, se kannattaa kääräistä siihen keittiöpyyhkeeseen. Lyö pyyhkeeseen kiedottua kiveä. Saa käyttää vähän voimaa. Ainakin nektariinin kivi on todella kova ja paksu.
Nektariinin kivi
 Ja kun kivi on halki, mantelin näköinen siemen tulee esiin.
POKS! Ja sieltä se siemen löytyi
 Tee tämä kaikille luumarjan kiville, joista ajattelit ottaa siemenet talteen
Kaksi nektariinin siementä

Kookospähkinän idätyksen kuulumiset ja pari muuta kylvöä

Kirjoitin jokun aika sitten laittavani kookospähkinöitä itämään. Kookospalmun väitetään olevan hidas itämään. Sanotaan, että sen kestää helposti vuodenkin itää.

Nyt kun olen seurannut erään austraalialais miehen neuvoja, olen saanut toisen kookospähkinän itämään. Tämä on sinänsä ihme, kun pähkinät tulevat tänne niin kaukaa.
Kuvan keskellä näkyy pieni itu
Nyt pitää sitten kiikuttaa lämpöisestä ja pimeästä pähkinä valoisampaan paikkaan.

Himalajan banaanin kylvö

Kylvin eilen ostamiani himalajan banaanin (musa sikkimensis) siemeniä. Siemeniä pitää ensin loittaa pari päivää lämpimässä vedessä, jonka jälkeen ne laitetaan kylvömultaan ja peitetään. Kylvös täytyy pitää kosteana.
Himalajan banaanin siemenet ovat kovia ja hyvin epämääräisen näköisiä. Kuin kiviä.

Desmodium gyrans

Tälläisenkin harvinaisuuden löysin ja tilasin siemeniä. En tiedä onko kasvilla suomenkielistä nimeä. Tuskin.

Tämä kyseinen kasvi on harvoja nopeasti liikkuvia kasveja, kuten "tuntokasvi" (mimosa pudica) ja kärpäsloukku.
Desmodium gyrans -siemeniä
Siemeniä pitää loittaa päivä pari ensin lämpimässä vedessä. Kylvetään kylvömultaan ja peitetään. Kylvös pidetään kosteana.




tiistai 28. tammikuuta 2014

Mimosa pudica (jutun video ei ole omani, vaan lainassa)


YouTubessa on lisää videoita Mimosa pudicasta, kun laitat hakusanaksi joko "Mimosa pudica" tai "sensitive plant"

Ostin jonkin aikaa sitten Mimosa pudica -nimisen kansvin siemeniä. Erikoista tässä kasvissa on se, että se reagoi kosketukseen. Yleestä ei tule ajatelleeksi kasvien reagoivan kovinkaan voimakkaasti ympäristöönsä, mutta niitäkin kasveja on muutamia, ja Mimosa pudica (tuntokasvi) on yksi niistä.

Laitoin viisi tämän kasvin siementä itämään, jokin aikaa sitten, ja HAH! Yksi on itänyt. Mahtavaa!

Mimosa pudica
Tämä tulee varmasti olemaan yksi jännittävimmistä kokeiluistani.

maanantai 27. tammikuuta 2014

Onnistumisen iloa

Nyt on jo hetken aikaa mennyt siitä, kun aloitin kasvattamaan kasveja kaupan hedelmien siemenistä. Ja muutamasta muustakin kylvöstä on jo tovi vierähtänyt. Tässä on nyt sitten näiden kylvöjen kuulumisia:

Aloitetaan vaikka niistä "egglingseistä". Kylvin siis ikivanhoja paprikan siemeniä munan kuoriin. HAH! Vastoin kaikkia odotuksiani, lähes kaikki itivät! Ja koska itäminen on vasta alussa, saattavat loputkin vielä itää.
Egglings
 Kiivit voivat myös hyvin. Kylvin siis ihan kaupasta ostamastani kiivistä keräämäni siemenet, kahdessa erässä. Toiset kylmäkäsittelin ja toisia en kylmäkäsitellyt.
Ilman kylmäkäsittelyä
 Ne joita en kylmäkäsitellyt, siirsin jo multaan. Pidän ne edelleen muovin alla, jotteivät kuivu. Kylmäkäsitellyt ovat vielä pieniä, mutta itivät silti hyvin.
Kylmäkäsitellyt
Litsiluumun kivistä ei itänyt montaa. Kymmenestä vain kaksi näyttää itäneen. Voi olla, että jollain muulla systeemillä itävyys olisi parempi. Litsien kylvämisestä en ole tainnut mainita aiemmin.
Litsit itää
Lähikuva litsin taimesta
 Avokadon kivet ovat alkaneet näyttää itämisen merkkejä, halkeamalla. Kaksi viidestä on nyt haljennut.
Avokadon kivi on haljennut, jotta juuret pääsevät kasvamaan



sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Kanakeitto

Pistän tämän nyt tänne muistiin ja jakoon. Olen kaksi kertaa kirjoittanut ohjeen paperille, mutta paperi on aina kadonnut, joten tämä on täällä yhtä lailla itseäni varten tallessa. Tämä ohje on oma sovellus, ja maistuu meidän perheen miesväelle. Ei ole millään tavalla mitenkään kevyttä ruokaa. En ole alan ammattilainen, joten tämä voi monen mielestä olla väärin. Meillä tärkeintä on että lapsille maistuu.

Ainekset:

n.500g broileria (valmiita suikaleita tai leikkaa itse sopivia paloja rintafileistä (tai aina paras, jos omistat kunnollista kukkoa tai kanaa))
1 sipuli
(2 valkosipulin kynttä)
Suolaa, mustapippuria ja curry -jauhetta maun mukaan
Rasvaa broilerin ruskistamiseen

2l vettä
2 kanaliemikuutiota
1pkt koskenlaskia juustoa (tai vastaavaa)
2dl kermaa
1pss (n.400-500g) makaroonia (EI missään nimessä pikamakaroonia, jotta broileri ehtii varmasti kypysä)
1pss (n.200g) herne-maissi-paprika (myös herne-maissi-porkkana -seos käy)
Mustapippuria
Curry -jauhetta
Suolaa

Suuruste (en ole näitä mitannut):
Vehnäjauhoja
Kylmää vettä

Mausta broilerin lihat suolalla, pippurilla ja curry -jauheella. Anna maustua hetki huoneen lämmössä (puolesta tunnista tuntiin).

Kuullota sipulit pannulla ja laita ne kattilaan (5l kattila, pienempään ei tämä määrä ei tahdo mahtua). Ruskista broilerin palat pienessä määrässä rasvaa (voi, margariini, öljy), ja kaada kattilaan. Lisää kattilaan vesi, kanaliemikuutiot, kerma ja koskenlaskija.

Kuumenna kiehuvaksi ja lisää makaroonit joukkoon. Keittele sitten n. 8min (tai jos makarooneissa on pidempi keittoaika, niin noudata sitä). Muista sekoitella, ettei pala pohjaan! Tee halutessasi suuruste vehnäjauhoista ja kylmästä vedestä ja suurusta oman maun mukaan. Lisää herne-maissi-paprika. Odota, että keitto kiehuu uudestaan, ja nosta pois levyltä. 

Maista ja lisää tarvittaessa pippuria, curry -jauhetta ja suolaa.


Tätä ohjetta ei tarvitse seurata orjallisesti. Lisää mausteita oman maun mukaan. Jos pidät chilistä, lisää sitäkin. Tai jos sinulla on joku muu lempimauste, kokeile sitäkin ihmeessä. Myös muita kasvissekoituksia kannattaa kokeilla.

torstai 23. tammikuuta 2014

Löydät meidät myös Facebookista!

Nykyään tuntuu siltä, ettei mikään ole mitään, jos sitä ei löydä sosiaalisesta mediasta. Joten lisäsin meidät nyt Facebookkiin kun oli aikaa.

Löydät meidät täältä!

Saa käydä tykkäämässä. Sinne tulee sitten kotisivua ja tätä blogia koskevaa asiaa. :)

maanantai 20. tammikuuta 2014

Kiivipäivityksiä

Kiivikokeilu (kiivi) oli menestys. Tosin en enää suosittele kylmäkäsittelyä kiivin siemenille. Minulla iti huomattavasti paremmin ilman kylmäkäsittelyä. Pistin 50 siementä itämään, ja kaikki itivät. Kaksi siementä näytti siltä, ettei niistä mitään tule, mutta ne lähtivät vähän myöhemmin itämään.Laitoin siemenet kostealle talouspaperille, josta nostelen taimet sitten multaan. Talouspaperi oli minigrip -pussissa, jotta se pysyi tasaisen kosteana.

Kylmäkäsitellyistä iti vain pieni osa. Mutta toisaalta, en ole vielä menettänyt niidenkään kanssa kokonaan toivoa. Olivathan ne sentään viikon jääkaapissa.
Pikkuiset kiivin taimet ovat vielä pussissa, kostean paperin päällä
Mielestäni kiivit itivät yllättävän nopeasti, mutta olen ulkomaalaisilta ystäviltäni saanut sen käsityksen, että jatkossa kasvu on hidasta.

Suomessa kiivi pitää kasvattaa ruukussa, joka viedään talveksi sisälle suojaan pakkaselta. Olen myös kuullut, että 1b vyöhykkeellä saattaa menestyä ympäri vuoden kasvihuoneessa.

Myynnissä kiivin siemeniä

Minulla jäi hurjasti siemeniä yli omien tarpeiden, joten ajattelin myydä ne toiselle kokeilunhaluiselle puutarhaharrastajalle.

Eli pistin pussiin 20 siementä, jotka myyn 3€/pussi + postikulut (eli mitä postimerkki nykyään maksaa). Pusseja on muutama tarjolla, ja varmaan pussitan lisääkin, kun kerkeä.

Jos kiinnostaa kiivin siemeniä ostaa, laita kommentti jossa on jonkinlainen yhteystieto.
Siemeniä myynnissä

lauantai 18. tammikuuta 2014

Kananmunien kuorista lannoitetta

Jaetaan nyt kaikille mahtava lannoitteen teko-ohje, johon löytyy tarvikkeen lähes jokaisen keittiöstä. Tämä lannoite on varsinkin tomaateille aivan mahtava.

Tarvitset:
  • Kuivia munan kuoria
  • Kuivia, käytettyjä, kahvin puruja
  • Morttelin, tai joku vastaava jolla jauhat munan kuoret
  • Mittalusikka
  • Sekoitusastia
Tarvitset munan kuoria, kahvin puruja, morttelin ja mitta- ja sekoitusastian

Hienonna munan kuoret morttelissa, tai jossain muualla. Tärkeintä on että saat kuoret jauhettua pieneksi.

Jauhettua munan kuorta

Mittaa sekoitusastiaan saman verran munankuorirouhetta/jauhetta ja kahvin puruja. Sekoita.
Valmis lannoite

Kun annostellaan kasville, kannattaa kasvin juureen painaa pieni reikä, vaikka lyijykynällä, ja annostella muna-kahvi -lannoite sinne. Kaada vettä perään.

Tämän lannoitteen pitäisi olla sellaisenaan hyvä kasveille. Älä anna sellaiselle kasville, joka viihtyy happamassa maassa.

Tästä pitää erityisesti tomaatti. Anna tomaatin taimelle viimeistään siinä vaiheessa, kun raakileet alkavat muodostua.

Ja koska tämä lannoite on tehty käytännössä jätteistä, se ei maksa mitään. :)

sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Munakylvö, "Eggling"

Kuulin amerikkalaisilta puutarhaharrastajilta termin "eggling", eli taimi munassa (seedling). Tuotahan on pakko kokeilla. Ajattelin jakaa tämänkin kokeilut teidän kanssa, ennen varsinaista esikasvatuskautta, jotta mahdollisimman monet pääsevät tästä hyötymään.

Eli siementen kylvö munan sisään tarjoaa yhden edun, varsinkin niille kasveille jotka pitävät kalkista ja tarvitsevat ravinteita (esim. tomaatti), munan kuori on käytännössä täynnä kalkkia. Ja vielä sellaisessa muodossa, jota kasvin on helppo hyötykäyttää. Ja vielä jos munia ei pese ja kalvot jättää poistamatta, niin niistä saadaan ravinteita maahan. 

Tässä esimerkissäni kylvin paprikaa, mutta tosin siemeneni ovat HYVIN vanhoja, joten en usko niiden itävän. Laiton vielä kaiken varalta kaksi siementä yhteen munaan. Tässä nyt oma tapani tehdä tämä.

Ensin pitää olla niitä munia. Kananmuna on hyvä, mutta itse käytin ankanmunia ihan vaan siksi kun niitä sattuu löytymään. 

Naputtele munan toisesta päästä "hattu" pois ja valuta tyhjäksi. Ei ole väliä, kummasta päästä munan avaat, mutta kunhan et avaa sitä keskeltä, jotta multatilaa olisi mahdollisimman paljon. Itse avasin munat tylpästä päästä.
Napu napu napu. Munalta hattu veks.
 Jos haluat, voit tässä välissä pestä munat ja/tai poistaa kalvot. Näitä ei ole pakko tehdä, koske sekä munan kalvot että kaikki jämät maatuvat kasvin ravinteiksi lopulta. Itse en pessyt munia millään tavalla.
Tyhjä!
Tyhjensin kerralla 13 ankanmunaa
 Täytä munat haluamallasi kylvöseoksella.
Munat mullalla
 Kylvä siemenet pakkauksen ohjeen mukaiseen syvyyteen. Itse kylvin varmuuden vuoksi kaksi siementä joka munaan, koska siemeneni ovat niin vanhoja. Jos molemmat itävät, katkaisen toisen pois.
"Siemennetyt" munat
 Kastele kylvös ja peitä vaikka tuorekelmulla, jotta kosteus pysyy kylvöksessä. Tuuleta kylvökset päivittäin. Jos yksi tuuletuspäivä jää välistä, se ei ole maailmanloppu. Munan kuori pitää kohtuullisesti kosteutta, joten liikakastelua kannattaa varoa, mutta toisaalta muuta alusastiaa ei tarvita, kun munakenno, jossa munat pysyvät nätisti pystyssä.
Nyt odotetaan että näistä tulee "egglingsejä"
Kun taimet alkavat olla niin suuria, että ne tarvitsevat isomman astian, voit halutessasi rikkoa vähän munan kuorta, jotta juuret pääsevät kasvamaan ulos. Tai jos kasvatat munassa tomaattia, kurkkua tai muuta, joka tekee lisää juuria varrestaan, niin riittää kun istutat taimen niin syvälle, ettei munaa näy pinnalta. Kasvit käyttävät munan lopulta ravinteina ja näin munan ravinteet palaavat hyötykäyttöön. 

Laitan tarinalle jatkoa, kun ja jos taimet itävät.

perjantai 10. tammikuuta 2014

Kylvösten kuulumiset

Kerroin teille aikaisemmin kylväneeni ruokakaupan "hevi"-osaston tuotteiden siemeniä. Kylvin samalla kertaa vähän muutakin, joista kaikista en jaksanut kirjoittaa. Tässä nyt kylvösten uutisia.

Kiivin siemenet (Kiivi), jotka keräsin kaupasta ostamastani hedelmästä, ovat alkaneet itämään. Ei siis ne kylmäkäsitellyt, vaan ne joita en kylmäkäsitellyt. Itämisprosentti näyttää olleen hyvä. Nyt sitten pitää odottaa kylmäkäsiteltyjä ja verrata onko kylmäkäsittelyllä vaikutusta. Alustavasti väittäisin, ettei tarvitsekkaan kylmäkäsitellä.

Myös mangon siemen, josta en teille kertonut, näyttää hitaasti itämisen merkkejä. Mangon siemen on lillinyt vain vesiastiassa, joten en odoittanut suuria. Siemen ei ole kokonaan uppeluksissa, vaan vettä on sen puoleenväliin (eli ei paljoa kun siemen on kyljellään).

Lisäksi kylvin muutamia perennojen siemeniä, joista isosiniheinä näyttää myös itämisen merkkejä. Vallan loistavaa, koska korkeilla heinäkasveilla saadaan puutarhaan trooppista tunnelmaa, kun heinät kahisevat ilmavirran mukana.

Otan näistä ihmeistä kuvia, kunhan ne kasvavat sen verran, että on jotain kuvattavaa.

keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Nonni. Nyt se sitten tapahtui...

Nimittäin auto hajosi. Alkoi kauppaan mennessä laturin valo palaa. Ei siinä mitään. Hetken asiaa pohdin, että uskallanko autoa sammuttaa, mutta sammutettavahan se on, jos kauppaan mielii. Ja kauppaan on pakko mennä, jos lapsille ruokaa on ajatellut tehdä.

Kaupasta lähtiessä auto lähti hienosti käymään, ja laturin valokin oli sammunut. Ajattelin, että hiilet laturissa varmaan lopussa... No, valo vilkahti pari kertaa kotimatkalla, mutta auto kävi ja lasten kanssa on kuitenkin kotiin päästävä. Satoi vettä, joten ei viitsinyt pienten lasten kanssa minnekkään jäädäkkään.

Oltiin jo puolen kilometrin päässä kotoa, kun konehuoneesta kuului hirvittävä rääkäisy ja kojetaulu alkaa loistamaa punaisena. Taisi sitten laturin laakerit päästää kuolinkorahduksensa. Päästiin kuitenkin lasten kanssa "ryömimällä" kotiin.

Tämä on siitä kurjaa, että täällä haja-asutusalueella auto on välttämättömyys. Nyt on sitten pikaisesti uuden auton metsästys edessä. Se on aina niin, kun yksi huoli helpottaa, tulee viisi tilalle...

maanantai 6. tammikuuta 2014

Lahjaksi T-paita

Nyt voin vihdoin julkaista jutun siitä, kun lapset askartelivat Taatalle (satakuntalainen isoisä) syntymäpäivälahjaksi T-paidat. Molemmat pojat tekivät omat paidat, tai Jan vielä tarvitsi äidin ja isin apua.
Janin jalanjäljet. Äiti ja isi vähän auttoivat

Eli ostin Raision Myllyn askarteluliikkeestä tummille tekstiileille sopivaa maalia, koska paidat olivat mustia (paidat ostin Dressmanista). Väri oli Schjerning Textil Solid, jota löytyy useimmista askarteluliikkeistä. Väri on lasten käyttöön turvallinen, kunhan aikuinen valvoo, ettei sitä laiteta suuhun.
Äiti taiteili selkäpuolelle tekstit

Kun paitaa ryhdytään maalaamaan, kannattaa paidan sisään laittaa vaikka pahvia, koska väri menee helposti kankaan läpi. Ja jos antaa pienten lasten askarrella, kannattaa lapset riisua kokonaan. Näin lapset on helpompi puhdistaa maalaamisen jälkeen. Tämä on siis hyvä toteuttaa sellaisenä paivänä jolloin olet ajatellut lapset pestä muutenkin. Anton ainakin sai itseensä yhtä paljon maalia kuin Taatan paitaankin.
Anton sai piirtää ihan itse. Välineinä käytettiin sormia ja äidin remontista jäänyttä pensseliä

Kun kangas on maalattu, sen annetaan kuivua. Kuivumisen jälkeen väri kiinnitetään kankaaseen silittämällä (ilman höyryä). Silitysrauta laitetaan niin kuumalle kuin maalattu kangas suinkin kestää (puuvilla on maalaamiseen paras, koska se kestäää korkeita lämpötiloja). Laita kuvan päälle leivinpaperia, ettei kuva siirry silitysrautaan.
Anton painoi vielä käden jäljet selkäpuolelle ja äiti kirjoitti tekstin.

Suurin piirtein näin Taata sai lapsilta persoonalliset lahjat. Ei taatusti tule ikinä toisia samanlaisia vastaan.

sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Pakottava tarve saada sormet multaan IV

Aikaisemmin jo kerroin, kuinka vuoden ensimmäinen siemenluettelo sai sormet syyhyämään multasäkin suuntaa. Kerroin siis hankkineeni apua kaupan "hevi"-osastolta.

Sain austraalialais -mieheltä ohjeet, miten saa kookospähkinän itämään kohtuullisen helposti. Ostin tämän innoittamana kaksi kookospähkinää.
Kolme päivää loinneet kookospähkinät

Ohjeen mukaisesti pähkinät ovat nyt ollet likoamassa lämpöisessä vedessä kolme päivää, ja on aika siirtyä seuraavaan vaiheeseen. Eli otan pähkinät vedestä ja laitan ne läpinäkyvään muovipussiin, jossa on noin desi lämmintä vettä pohjalla. Sulje pussit tiiviisti, jotta kosteus ei karkaa. Aseta pähkinät lämpimään niin, että sen pinnassa olevat kolme "silmää" osoittavat ylöspäin. Näistä taimi alkaa kasvamaan.
Kookospähkinän "silmät", joista kasvi alkaa itämään

Kun pähkinään tulee itu (valkoinen "tiitti"), vie se ikkunalle valoa saamaan. Pidä se silti vielä pussissa.
Nyt pähkinät on pussitettu, ja jäämme odottamaan ihmettä

 Tätäkään projektia en ole päässyt pussittamista pidemmälle, joten jatkoa seuraa, kunhan jotain mainitsemisen arvoista tapahtuu.

Ananaksen vointi

Ajattelin pikaisesti ilmoittaa, että ananakseni lehtitupsun juureen on ilmestynyt pieniä valkoisia juurinystyjä (joista en muistanut ottaa kuvaa). Päätin laittaa ananaksen heti multaan, jotta juuret pääsevät heti käyttämään hyödykseen mullan ravinteita.

Ananakseen tästä

torstai 2. tammikuuta 2014

Pakottava tarve saada sormet multaan III

Tänään tuli "kevään" ensimmäinen siemenluettelo. Ja tavalliseen tapaani en malta odottaa, jotta pääsen kylvämään. Tähän löytyy pelastus ihan ruokakaupan "hevi"-osastolta.

Päätimme kokeilla avokadon kasvattamista.

Avokado on kotoisin (Wikin mukaan) Meksikon alueelta.

Avokadossa on paljon terveellisiä "hyviä" rasvoja. Avokadosta saa myös mainion kasvonaamion. Näin siemenen idätyksen takia ostettu avokado ei mene hukkaan.
Avokadot "uimassa"

Avokadon idätykseen on monta ohjetta. Me kokeilimme lasissa idättämistä. Työnnä hyvin huuhdeltuun kiveen kolme hammastikkua niin, että ne törröttävät hieman yläviistossa ja sijeitsevat samalla korkeudella mutta eri puolilla kiveä. Nämä pitävät kiven oikeassa tasossa veden pintaan nähden. Aseta kivi lasiin tikkujen varaan. Täytä lasi vedellä kiven puoleen väliin asti. Pidä huolta, ettei veden pinta pääse laskemaan ja näin kivi kuivumaan. Pidä kivi valoisassa ja lämpimässä. Avokado itää noin 3-5 viikon päästä.

Ja jälleen kerran tulokset näemme myöhemmin. Laitoimme kivet vasta tänään idätykseen.

Pakottava tarve saada sormet multaan II

Tänään tuli "kevään" ensimmäinen siemenluettelo. Ja tavalliseen tapaani en malta odottaa, jotta pääsen kylvämään. Tähän löytyy pelastus ihan ruokakaupan "hevi"-osastolta.

Törmäsin internetin ihmeellisessä maailmassa kiivin kasvatusohjeisiin. Oli pakko ostaa kiivejä samalla, kun ostin ananaksenkin (Ananaksesta).

Kiivi on saanut nimensä Uudessa-Seelannissa elävän, saman nimisen, linnun mukaan (Uuden-Seelannin kansallislintu). Tästä huolimatta kiivi on kotoisin Kiinasta. 

Kiivi on köynnöskasvi, joka tarvitsee sekä "tyttö"-kasvin että "poika"-kasvin tuottaakseen hedelmää. Kiivi ei ole kovinkaan houkutteleva pölyttäviä hyönteisiä ajatellen, joten ne kannattaa kotikasvatuksessa pölyttää itse.

Elikkä rapsuttele kiivistä mustat, pienet siemenet astiaan (syö loppu kiivi, jos siltä tuntuu). Siemenistä kannattaa liottaa ylimääräinen hedelmän liha irti, jottei se homehdu ja tapa siementä. Anna siemenien kuivua vaikka paperilla.
Kiivin pienet siemenet liotuksessa. En kuvannut itse hedelmää, koska uskon kaikkien sellaisen joskus nähneen.

Kylmäkäsittele kuivattuja siemeniä jääkaapissa noin viikon verran (itse ajattelin kokeilla puolet ilman kylmäkäsittelyä, koska erään kanadalaismiehen ohjeissa ei mainittu kylmäkäsittelyä). Kylvä sitten siemenet kylvömultaan ja peitä ohuelti. Pidä kylvös kosteana ja lämpöisenä. Itäminen kestää n.1-2 viikkoa.

Tuloksia voidaan jälleen odoittaa hetken, koska aloitin vasta tänään koko homman.

Pakottava tarve saada sormet multaan I

Tänään tuli "kevään" ensimmäinen siemenluettelo. Ja tavalliseen tapaani en malta odottaa, jotta pääsen kylvämään. Tähän löytyy pelastus ihan ruokakaupan "hevi"-osastolta.

Olen aina halunnut kasvattaa erikoisia ja eksoottisia kasveja. Ja ananas on ollut yksi pisimpään haaveilemani kasvi. Tänään sitten VIHDOIN raaskin ananaksen ostaa.

Ananas kasvaa (ainakin jenkkien ohjeiden mukaan) sekä siemenestä, että siitä lehtitupsusta, joka on ananaksen päällä. Ananaksen siemenet sijaitsevat melkoisen heti kuoren alla, kuten epähedelmillä on tapana.

Lehtitupsun saa ananaksesta parhaiten irti, kun tarttuu toisella kädellä lehtitupsuun ja toisella ananakseen. Nyt tarvitaan vähäsen voimaa: Kierrä ja vedä lehtitupsu irti ananaksesta. Nyt sinulla on lehtitupsu toisessa, ja ananas toisessa kädessä.
Ananaksen lehtitupsu kulmassa ja neljä avokadoa, joista kerron erikseen

Nypi lehtitupsusta alemmat lehdet pois. Tästä eri kotikasvattajat ovat jyrkästi erimieltä, pitääkö lehtiä poistaa vain vähän vai runsaalla kädellä. Itse poistin melko runsaasti. Sitten lehtitupsu laitetaan joko vesilasiin tai suoraan kosteaan multaan. Itse laitoin lasiin, jotta näen juurien kehittymisen.

Jos teit kuten minä, ja juuret ovat jo kehittyneet, voit istuttaa ananaksesi multaan.

Suotuisissa olosuhteissa ananas voi huonekasvina tuottaa pieniä ananaksia. Ananasta voi houkutella kukkimaan sulkemalla se pussiin muutaman omenan kanssa. Omenat (hedelmä, ei puu) erittävät ilmaan aineita, jotka parantavat ananaksen (ja monen muun) kukintamahdollisuuksia.

Ostamaani ananasta leikatessa, sieltä putosi muutama siemen. Ajattelin kokeilla niiden itävyyttä. Laitoin minigrip pussiin talouspaperia, jonka kostutin. Tähän ripottelin siemenet päälle. Ananaksen siemen tarvitsee lämpöä itääkseen, joten sellainen lämpömatto on hyvä.
Pienet siemenet minigrip pussissa

Tosiaan aloitin näiden kasvattamisen tänään, joten tuloksia saadaan ihmetellä myöhemmin. Omat ohjeeni olen saanut (ja suomentanut) amerikkalais- ja brittilähteistä. Voi olla, että kesällä meillä on monta ananaksen tainta, tai voi olla ettei niitä ole yhtään.