Translate

lauantai 6. joulukuuta 2014

7.12 Joulukalenteri

Tänään tehdään herkkuja. Kuumaa sokeria, en suosittele tekemään pienten lasten kanssa!

Kotitekoiset vaahtokarkit

Tarvitset:

200g sokeria
40g glukoosisiirappia
1/2dl vettä
7 liivatelehteä (jos käytät liivatejauhetta, katso pakkauksesta, mikä määrä vastaa yhtä liivatelehteä)
4 munan valkuaista
tomusokeria ja maissitärkkelystä 50-50 suhteella
1rkl vaniljasokeria
n.4 tippaa karamelliväriä, jos haluat värillisiä vaahtokarkkeja.

Mittaa sokeri, glukoosi ja vesi pieneen kattilaan. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen (jos käytät liivatejauhetta, kaada se tilkkaan kylmää vettä odottamaan jatkokäsittelyä). Kaada keltuaisista erotetut valkuaiset isoon kulhoon Sekoita yhtä paljon tomusokeria ja maissitärkkelystä esim. leivinpaperin päälle uunin pellille.

Kuumenna sokeriliemi kiehuvaksi keskilämmöllä. Kun liemi on kuumentunut sataa asteeseen, vatkaa valkuaisia ja vaniljasokeria kiinteäksi vaahdoksi. Jatka vatkaamista vielä senkin jälkeen kun vaahto on kiinteää. Puserra vesi tarkasti pois liivatteista ja sulata ne varovasti mikrossa välillä sekoittaen (jos käytät liivatejauhetta, kuumenna sitä nyt mikrossa vesitilkan kanssa, jotta se sulaa. Laita noin minuutiksi kerrallaan ja sekoittele välillä). Lisää halutessasi punaista elintarvikeväriä liivatteiden sekaan.
 
Kun sokeriliemi on 127 asteista (jos et omista lämpömittaria, testaa oikea lämpötila laittamalla astiaan kylmää vettä ja tipauttamalla pisara lientä sinne. Jos saat muovattua pisarasta kovan pallon, on liemi valmista) kaada liemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon sekaan samalla sekoittaen. Vatkaa edelleen voimakkaasti muutama minuutti ja kaada sitten sekaan hieman jäähtynyt liivateliemi. Jatka vatkaamista, kunnes seos sakenee, muuttuu kiiltäväksi ja jäähtyy hieman.

Levitä massa tomusokerilla ja maissitärkkelyksellä jauhotetun leivinpaperin päälle noin 1-2 cm paksuiseksi levyksi. Jäähdytä sitä muutamia tunteja huoneenlämmössä ja paloittele sen jälkeen vaatokarkeiksi. Kieritä karkit jauhoseoksessa ja säilytä suljetussa tölkissä huoneen lämmössä.

Huomasin karkkien muuttuvan säilytyksessä hieman tahmeiksi, mutta on ne silti olleet hyviä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti