Translate

tiistai 27. elokuuta 2013

Prinsessavauvalle

Vaaleanpunainen neulepusero


Kaverini sai hiljattain pienen tyttövauvan. Olen hulluna vauva uutisiin. Vauva on aina yhtä iloinen asia. Päätin heti neuloa prinsessalle jotain kivaa. Lankavarastossani sattui olemaan useampaa vaaleanpunaista lankaa. Mistä lie ovat tulleet, kun meillä ei kukaan juurikaan pidä vaaleanpunaisesta.

Sain neuleeseen osviittaa Novitan Syksy 2007 -lehdestä. Tosin tein malliin pieniä muutoksia, jotta siitä tulisi ainutlaatuinen. Käytin myös eri villasekoitelankaa, kuin ohjeessa ehdotettiin käytettäväksi.

Neuleesta tuli ihanan pehmeä ja muhkea. Ja on taatusti lämmin. 

Hempeän värinen neulepusero

Vanha nukkeni toimittaa mallin virkaa

Vaaleanpunainen röyhelöjakku


Toinen neule, jonka pikkuiselle neuloin, on 100% villaa. Käyttämäni villalanka on superwash käsiteltyä, joten se on konepestävää. Mielestäni lasten neuleet tulee tehdä aina konepestävästä langasta, koska lapset tunnetusti sotkevat vaatteita.

Sain neuleeseen osviittaa Suuri Käsityö Lehden Parhaat Neuleet -lehdestä. Ja taas tein ohjeeseen pieniä muutoksia, jotta valmis työ olisi ainutlaatuinen. Käytin myös täysin eri lankaa, kuin ohjeessa oli mainittu.

Röyhelöjakku

Taas nukke mallina, kun elävät mallini ovat jo isoja



Muistakaa myös piipahtaa www-sivuilla: http://www.keijula.net 

torstai 22. elokuuta 2013

Kesän neuloosin tulos (2)

Minulla on koko kesän ollut hillitön neuloosi. Sormet syyhyää kokoajan neuletyön pariin. Vaikka olisin tekemässä jotain muuta, ajatukset tahtovat vaeltaa jatkuvasti neuletöiden pariin. Ei minulla päivässä ole montaakaan tuntia aikaa neulomiselle, mutta on silti valmistakin tullut.

Näiden blogissa esiteltyjen kesän töiden lisäksi olen neulonut kasan villasukkia, hahtuvavaippahousuja, pipoja ja yhden kaulahuivin.

Lasten neulepuserot


Molemmat puserot valmiina.
Neuloin molemmille pojilleni samanlaiset puserot. Lankana oli 7-veljestä villasekoitelanka. Tein vanhemmalle pojalle harmaan puseron ja nuoremmalle ruskean puseron.

Tein molemmille puseroista reilun kokoiset, koska olin ajatellut laittaa ne paketteihin Joulua ajatellen. Puseron keskellä on hunajakennopalmikkoa ja reunoilla on ketjupalmikkoa. Hihat ja kaulus ovat 2o, 2n joustinneuletta.
Hilpeä valokuvamalli.

Ainakin vanhempi poika näyttää tyytyväiseltä puseroonsa, ja äiti sai rutkasti onnistumisen iloa. Ohje on omani, ja sitä ei ole kirjoitettu minnekkään ylös. 



Muistakaa myös piipahtaa www-sivuilla: http://www.keijula.net 

Kesän neuloosin tulos (1)

Minulla on koko kesän ollut hillitön neuloosi. Sormet syyhyää kokoajan neuletyön pariin. Vaikka olisin tekemässä jotain muuta, ajatukset tahtovat vaeltaa jatkuvasti neuletöiden pariin. Ei minulla päivässä ole montaakaan tuntia aikaa neulomiselle, mutta on silti valmistakin tullut.

Tunika


Sain äidiltäni tuliaisina Hollannista lankaa. Lanka oli liukuvärjättyä mohairsekoitelankaa 400g. Aivan hirvittävän pehmeää.
Ihanan pehmeä lanka Hollannista.

Aloittaessani neulomaan uudella langalla, huomasin langan takertuvan neulottaessa aivan kaikkialle. Hirvittävää neuloa. Lanka ei luistanut puikoilla sitten yhtään. Koitin useilla eri puikoillakin, mutta tulos oli aina sama.

Aikansa se otti, mutta valmista tuli. Onnistumisen ilo oli taas se paras ilo. Ohje oli omani, ja sitä ei ole kirjoitettu minnekkään ylös.
Valmista tuli.

On muuten ihana päällä.


Muistakaa myös piipahtaa www-sivuilla: http://www.keijula.net

Tuore kananmuna

Tuoreen kananmunan puhdistus


Kananmunia kerätessä huomaa monen munan olevan hyvin likainen. Muna saattaa muninnan jälkeen hetken olla pinnaltaan kosteita ja tahmeita, jolloin pintaan tarttuu kaikenlaista pesänpohjalta. Tätä ongelmaa on harvoin kaupan munissa.

Munia ei saa pestä vedellä, koska tämä huonontaa munan säilyvyyttä. Isoissa tehotuotantokanaloissa likaiset munat kyllä pestään vedellä ja pesuaineella, mutta näistä valmistetaan munamassaa, jota käytetään elintarviketeollisuudessa. Toisissa maissa kaikki kananmunat pestään, mutta nämä eivät säily kun korkeintaan viikon.

Meillä kananmunat puhdistetaan hiontatyynyllä, joita on myynnissä useimmissa rautakaupoissa. Hiontatyynyjä on erilaisia, joista toiset ovat parempia kuin toiset. Myös ihan hiekkapaperi toimii munien puhdistuksessa.

Hio munan pinnassa olevaa likaa hiontatyynyllä, kunnes lika on kadonnut. Tämä on pölyistä puuhaa, jos muna on kovin likainen. Jos lika on tuoretta ja kosteaa, se kannattaa pyyhkäistä ensin vaikka talouspaperilla pois ja loput sitten hiontatyynyllä.
Tuore kananmuna ja tuore fasaaninmuna. Molemmat ovat herkullisia. Fasaaninmuna on tarhatuilta fasaaneilta eikä ole luonnosta otettu.

Tuore kananmuna ruoanlaitossa ja leivonnassa


Tuore muna ei sovellu ihan kaikkeen ruoanlaittoon ja leivontaan. Tuoreesta keitetystä kananmunasta ei esimerkiksi tahdo kuori lähteä irti. Kuori tarttuu voimakkaasti munan valkuaiseen, ja huonolla tuurilla käteen jää vain pieni määrä syötävää.

Myöskin leivonnassa tuore muna ei aina toimi niin kuin olisi tarkoitus. Tuore muna ei tahdo vaahtoutua kunnolla. Voit vatkata tuoretta munaa kakkutaikinaan, tai muuhun, vaikka kuinka kauan ja mitään ei tapahdu.

Jos haluat syödä keitettyjä munia, tai vatkata munavaahtoa, käytä vähintään 5 päivää vanhoja munia, mielummin jopa viikon vanhoja munia. Säilytyksessä munasta haihtuu vettä, joka vaikuttaa edellä mainittuihin asioihin.

Tuore muna on silti herkullinen paistettuna.

Kuumenna pannu kuumaksi ja laita pannulle haluamasi paistinrasva. Riko muna lasiin ja tarkista ettei siellä ole kuorenpaloja. Kaada muna pannulle. Riko halutessasi keltuainen, tätä ei ole pakko tehdä, jos ei halua. Ripottele munan pintaa vähän suolaa ja muita haluamiasi mausteita. Itse laitan suolan lisäksi mustapippuria rouhittuna. Paista kunnes muna alkaa olla hyytynyt. Käännä muna, PLÄTS! Mausta munasta myös toinen puoli. Paistele hetki ja nosta muna vaikka leivälle. Huom. Munaa ei ole pakko paistaa molemmilta puolilta, jos pitää vetelästä munasta.
Paistettuja viiriäisenmunia


Kotimaisesta kananmunasta voi valmistaa vaikka mitä herkullista. Ei kun kokkaamaan!





Muistakaa myös piipahtaa www-sivuilla: http://www.keijula.net

tiistai 20. elokuuta 2013

Kananmunien konehaudonta


Ajattelin kirjoittaa kananmunien koneellisesta haudonnasta. Aiheesta löytyy kyllä ohjetta suomeksi jonkin verran, mutta ei lisä pahaa tee.

Hautomakoneista


Hautomakoneita on monenlaisia. On isoja ja pieniä. Pienin taitaa olla kolmelle munalle tarkoitettu kone. Suurimmat, teolliset koneet, vetävät tuhansia ellei jopa kymmeniä tuhansia munia kerralla. Hautomakoneen pystyy tekemään myös itse, mutta tämä vaatii jo hieman sähköturvallisuustietoa ja teknistä ymmärrystä ja taitoa.

Itsellä on kaksi hautomakonetta, ja kolmas valmisteilla. Pieni koneeni on ostettu, 24 kananmunan, täysautomaattikone. Mitä tämä täysautomaatti tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että kone hoitaa kaiken. Se kääntää munia, tarkkailee ja säätää lämpötilaa ja kosteutta.

Isompi koneeni on itse tehty kone. Kone on tehty pienestä jääkaapista. Koneeseen menee arviolta 160 kananmunaa. Tämä kone manuaalinen, joten munien kääntämiset, kosteus- ja lämpötilasäädöt kuten myös kosteuden ja lämpötilan tarkkailu on tehtävä itse. Kone on helppo päivittää täysautomaatiksi, jos on tarvetta.

Kolmas, ja vielä keskeneräinen koneeni on jenkkikaapista tehty kone. Tästäkin koneesta tulee aluksi manuaalikäyttöinen, joten säätämiset on tehtävä käsin.

Siitosmunat


Siitosmunalla tarkoitetaan munaa, joka toivon mukaan on hedelmöittynyt. Tätä ei munasta näe päällepäin. Hedelmöittyneitä munia saa vaan kanaparvesta, jossa on kukko. Ja kukon pitää "polkea" kanojansa, jotta munasolulla on edes toivo hedelmöittymisestä. Siitosmunan pitää myös olla ehjä ja kanarodulle ominaisen kokoinen ja värinen. Myöskään epämuodostuneita munia ei saisi käyttää siitosmunina.

Siitosmunat säilytetään +5 - +15°C, maksimissaan 14vrk. Munia pitää myös kääntää kyljeltä toiselle säilytyksen aikana.
Siitosmunia hautomakoneessa.

Itse haudonnasta


Kananmunia haudotaan 21vrk (+/-1vrk). Ensimmäiset 18vrk munia pitää kääntää säännöllisesti vähintään 3 kertaa päivässä. Loppujen kolmen päivän aikana munia ei enää käännetä, jotta tiput saavat kuoriutumisrauhan.

Haudonnan aikana koneen ilman lämpötila tulisi olla 37,2 - 37,8°C välillä. Pieni väliaikainen heitto ei vielä ole alkioille kuolemaksi. Kuoriutumisen aikana monesti suositellaan lämmön laskemista 37,0°C.

Ilman suhteellisen kosteuden tulisi haudonnan aikana olla 50-55%. Kosteus nostetaan haudonnan lopulla. Tästä kosteuden noston jälkeisestä kosteudesta on montaa ohjetta. Toiset opastavat nostamaan kosteuden 60-65%, ja toiset opastavat nostamaan sen jopa 75%. Itse olen käyttänyt tuota 65%. Myös kosteuden noston ajankohdasta on annettu useita ohjeita. Toiset ohjeet sanoo, että kosteus pitää nostaa samaan aikaan kun kääntely lopetetaan (haudontapäivän 18 aikana) ja toiset ohjeistavat nostamaan kosteuden sillä hetkellä kun ensimmäiseen munaan ilmestyy särö. Itse käytän molempia tapoja ja molemmat toimivat.

Kuoriutuminen

Ensimmäisessä munassa on jo reikä.

Nyt kun haudonta on saapunut onnistuneesti tiensä päähän, tapahtuu toivottu kuoriutuminen. Tipu tekee kuoreen ensin reiän, josta se pystyy hengittämään. Tästä tipu alkaa pikku hiljaa koputtelemaan kuorta rikki päästäkseen ulos. Kana on hidas kuoriutuja, joten tässä pitää olla kärsivällinen. Tipu naputtaa munasta "hatun" irti, ja työntyy ulos munasta.

Tipu on kuoriutuessaan märkä, joten sen pitää antaa kuivua rauhassa koneessa. Tipu pärjää ilman ruokaa ja vettä hyvin parikin vuorokautta ruskuaispussin avulla, joka on vetäytynyt tipun navasta vatsaonteloon.
Vastakuoriutunut tipu hautomakoneessa kuivumassa. Innokas hoitaja saa vielä odotella.

Tipu tarvitsee vielä koneesta poistamisen jälkeen lämpöä, joko keinoemo tai lämpölamppu. Tipuilla pitää olla vähintään 35°C lämmintä. Lämpötilaa lasketaan pikkuhiljaa tipujen kasvaessa.

Tipujen ensimmäiseksi ruoaksi sopii keitetty, hienonnettu kananmuna tai vaihtoehtoisesti teollinen tipurehu. Myös vettä pitää tarjota tipuille. Tiput opetetaan syömään ja juomaan naputtamalla sormella ruokinta-astian tai vesiastian reunaa sormella, kuten emokin tekisi.

Muiden lintujen haudonta-aikoja

Nämä ajat ovat noin aikoja. Jos sinulla on tiedossa muun siipikarjan/lemmikkilintujen haudonta aikoja, otan tiedon mielelläni vastaan.

- viiriäinen 17vrk
- ankka 28vrk (vesilinnulla korkeampi haudontakosteus)
- kalkkuna 28vrk
- hanhi 28 (vesilinnulla korkeampi haudontakosteus)
- myskiankka 35vrk (vesilinnulla korkeampi haudontakosteus)


Onnea haudontaan!



Muistakaa myös piipahtaa www-sivuilla: http://www.keijula.net

Kesäkausi lähenee loppuaan

 Haikea siirtyminen kesästä syksyyn


Kesän lähestyessä loppuaan loppuu myös lintujen aktiivinen ulkoilutus kausi. Tämä on hyvä ajankohta pohtia tilamme lintulan tilannetta. Mille on tilaa ja resursseja, mitä myydään ja mitä halutaan ostaa. Vielä ehtii nikkaroida uutta ja korjailla vanhaa.
Kochilla -niminen kochin kukko nauttii loppukesän auringosta.

Kanoille pitää ainakin tehdä talveksi uudet, ehommat orret. Ruokinta- ja vesiautomaatteja pitää hankkia uusia. Lintujen kynnet ja nokat pitää tarkistaa ja tarvittaessa huoltaa. Syksyn lähestyessä pitää myös varmistella lintujen kestopehkujen toimivuus. Pehkussa on tapahduttava kompostoituminen, jotta hajut pysyvät poissa ja linnuilla on talvella lämmintä ja mukavaa.
Mille Fleur nuoriso totuttelemassa ulkoilmaan.

Myös kesän mökeissään viettäneille vesilinnuille pitää varmistaa navetasta talvehtimispaikka. Vesilinnuille kun on tarjottava reilusti vettä talvellakin, niin sen tietää että niiden karsina on aina kostea.

Tämä ajanjakso on myös hyvä tilaisuus aloittaa blogi. Syksyllä ja talvella on hyvin aikaa ideoida, suunnitella ja tehdä.
Risteytys nuoriso ulkoilee innolla.

Ja vaikka kesää onkin vielä jäljellä, alamme haikein mielin valmistautua tulevaan syksyyn. Nauttikaa lukijat vielä kesästä, niin kauan kun sitä riittää.


Muistakaa myös piipahtaa www-sivuilla: http://www.keijula.net