Translate

tiistai 20. elokuuta 2013

Kananmunien konehaudonta


Ajattelin kirjoittaa kananmunien koneellisesta haudonnasta. Aiheesta löytyy kyllä ohjetta suomeksi jonkin verran, mutta ei lisä pahaa tee.

Hautomakoneista


Hautomakoneita on monenlaisia. On isoja ja pieniä. Pienin taitaa olla kolmelle munalle tarkoitettu kone. Suurimmat, teolliset koneet, vetävät tuhansia ellei jopa kymmeniä tuhansia munia kerralla. Hautomakoneen pystyy tekemään myös itse, mutta tämä vaatii jo hieman sähköturvallisuustietoa ja teknistä ymmärrystä ja taitoa.

Itsellä on kaksi hautomakonetta, ja kolmas valmisteilla. Pieni koneeni on ostettu, 24 kananmunan, täysautomaattikone. Mitä tämä täysautomaatti tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että kone hoitaa kaiken. Se kääntää munia, tarkkailee ja säätää lämpötilaa ja kosteutta.

Isompi koneeni on itse tehty kone. Kone on tehty pienestä jääkaapista. Koneeseen menee arviolta 160 kananmunaa. Tämä kone manuaalinen, joten munien kääntämiset, kosteus- ja lämpötilasäädöt kuten myös kosteuden ja lämpötilan tarkkailu on tehtävä itse. Kone on helppo päivittää täysautomaatiksi, jos on tarvetta.

Kolmas, ja vielä keskeneräinen koneeni on jenkkikaapista tehty kone. Tästäkin koneesta tulee aluksi manuaalikäyttöinen, joten säätämiset on tehtävä käsin.

Siitosmunat


Siitosmunalla tarkoitetaan munaa, joka toivon mukaan on hedelmöittynyt. Tätä ei munasta näe päällepäin. Hedelmöittyneitä munia saa vaan kanaparvesta, jossa on kukko. Ja kukon pitää "polkea" kanojansa, jotta munasolulla on edes toivo hedelmöittymisestä. Siitosmunan pitää myös olla ehjä ja kanarodulle ominaisen kokoinen ja värinen. Myöskään epämuodostuneita munia ei saisi käyttää siitosmunina.

Siitosmunat säilytetään +5 - +15°C, maksimissaan 14vrk. Munia pitää myös kääntää kyljeltä toiselle säilytyksen aikana.
Siitosmunia hautomakoneessa.

Itse haudonnasta


Kananmunia haudotaan 21vrk (+/-1vrk). Ensimmäiset 18vrk munia pitää kääntää säännöllisesti vähintään 3 kertaa päivässä. Loppujen kolmen päivän aikana munia ei enää käännetä, jotta tiput saavat kuoriutumisrauhan.

Haudonnan aikana koneen ilman lämpötila tulisi olla 37,2 - 37,8°C välillä. Pieni väliaikainen heitto ei vielä ole alkioille kuolemaksi. Kuoriutumisen aikana monesti suositellaan lämmön laskemista 37,0°C.

Ilman suhteellisen kosteuden tulisi haudonnan aikana olla 50-55%. Kosteus nostetaan haudonnan lopulla. Tästä kosteuden noston jälkeisestä kosteudesta on montaa ohjetta. Toiset opastavat nostamaan kosteuden 60-65%, ja toiset opastavat nostamaan sen jopa 75%. Itse olen käyttänyt tuota 65%. Myös kosteuden noston ajankohdasta on annettu useita ohjeita. Toiset ohjeet sanoo, että kosteus pitää nostaa samaan aikaan kun kääntely lopetetaan (haudontapäivän 18 aikana) ja toiset ohjeistavat nostamaan kosteuden sillä hetkellä kun ensimmäiseen munaan ilmestyy särö. Itse käytän molempia tapoja ja molemmat toimivat.

Kuoriutuminen

Ensimmäisessä munassa on jo reikä.

Nyt kun haudonta on saapunut onnistuneesti tiensä päähän, tapahtuu toivottu kuoriutuminen. Tipu tekee kuoreen ensin reiän, josta se pystyy hengittämään. Tästä tipu alkaa pikku hiljaa koputtelemaan kuorta rikki päästäkseen ulos. Kana on hidas kuoriutuja, joten tässä pitää olla kärsivällinen. Tipu naputtaa munasta "hatun" irti, ja työntyy ulos munasta.

Tipu on kuoriutuessaan märkä, joten sen pitää antaa kuivua rauhassa koneessa. Tipu pärjää ilman ruokaa ja vettä hyvin parikin vuorokautta ruskuaispussin avulla, joka on vetäytynyt tipun navasta vatsaonteloon.
Vastakuoriutunut tipu hautomakoneessa kuivumassa. Innokas hoitaja saa vielä odotella.

Tipu tarvitsee vielä koneesta poistamisen jälkeen lämpöä, joko keinoemo tai lämpölamppu. Tipuilla pitää olla vähintään 35°C lämmintä. Lämpötilaa lasketaan pikkuhiljaa tipujen kasvaessa.

Tipujen ensimmäiseksi ruoaksi sopii keitetty, hienonnettu kananmuna tai vaihtoehtoisesti teollinen tipurehu. Myös vettä pitää tarjota tipuille. Tiput opetetaan syömään ja juomaan naputtamalla sormella ruokinta-astian tai vesiastian reunaa sormella, kuten emokin tekisi.

Muiden lintujen haudonta-aikoja

Nämä ajat ovat noin aikoja. Jos sinulla on tiedossa muun siipikarjan/lemmikkilintujen haudonta aikoja, otan tiedon mielelläni vastaan.

- viiriäinen 17vrk
- ankka 28vrk (vesilinnulla korkeampi haudontakosteus)
- kalkkuna 28vrk
- hanhi 28 (vesilinnulla korkeampi haudontakosteus)
- myskiankka 35vrk (vesilinnulla korkeampi haudontakosteus)


Onnea haudontaan!



Muistakaa myös piipahtaa www-sivuilla: http://www.keijula.net

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti