Translate

torstai 22. elokuuta 2013

Tuore kananmuna

Tuoreen kananmunan puhdistus


Kananmunia kerätessä huomaa monen munan olevan hyvin likainen. Muna saattaa muninnan jälkeen hetken olla pinnaltaan kosteita ja tahmeita, jolloin pintaan tarttuu kaikenlaista pesänpohjalta. Tätä ongelmaa on harvoin kaupan munissa.

Munia ei saa pestä vedellä, koska tämä huonontaa munan säilyvyyttä. Isoissa tehotuotantokanaloissa likaiset munat kyllä pestään vedellä ja pesuaineella, mutta näistä valmistetaan munamassaa, jota käytetään elintarviketeollisuudessa. Toisissa maissa kaikki kananmunat pestään, mutta nämä eivät säily kun korkeintaan viikon.

Meillä kananmunat puhdistetaan hiontatyynyllä, joita on myynnissä useimmissa rautakaupoissa. Hiontatyynyjä on erilaisia, joista toiset ovat parempia kuin toiset. Myös ihan hiekkapaperi toimii munien puhdistuksessa.

Hio munan pinnassa olevaa likaa hiontatyynyllä, kunnes lika on kadonnut. Tämä on pölyistä puuhaa, jos muna on kovin likainen. Jos lika on tuoretta ja kosteaa, se kannattaa pyyhkäistä ensin vaikka talouspaperilla pois ja loput sitten hiontatyynyllä.
Tuore kananmuna ja tuore fasaaninmuna. Molemmat ovat herkullisia. Fasaaninmuna on tarhatuilta fasaaneilta eikä ole luonnosta otettu.

Tuore kananmuna ruoanlaitossa ja leivonnassa


Tuore muna ei sovellu ihan kaikkeen ruoanlaittoon ja leivontaan. Tuoreesta keitetystä kananmunasta ei esimerkiksi tahdo kuori lähteä irti. Kuori tarttuu voimakkaasti munan valkuaiseen, ja huonolla tuurilla käteen jää vain pieni määrä syötävää.

Myöskin leivonnassa tuore muna ei aina toimi niin kuin olisi tarkoitus. Tuore muna ei tahdo vaahtoutua kunnolla. Voit vatkata tuoretta munaa kakkutaikinaan, tai muuhun, vaikka kuinka kauan ja mitään ei tapahdu.

Jos haluat syödä keitettyjä munia, tai vatkata munavaahtoa, käytä vähintään 5 päivää vanhoja munia, mielummin jopa viikon vanhoja munia. Säilytyksessä munasta haihtuu vettä, joka vaikuttaa edellä mainittuihin asioihin.

Tuore muna on silti herkullinen paistettuna.

Kuumenna pannu kuumaksi ja laita pannulle haluamasi paistinrasva. Riko muna lasiin ja tarkista ettei siellä ole kuorenpaloja. Kaada muna pannulle. Riko halutessasi keltuainen, tätä ei ole pakko tehdä, jos ei halua. Ripottele munan pintaa vähän suolaa ja muita haluamiasi mausteita. Itse laitan suolan lisäksi mustapippuria rouhittuna. Paista kunnes muna alkaa olla hyytynyt. Käännä muna, PLÄTS! Mausta munasta myös toinen puoli. Paistele hetki ja nosta muna vaikka leivälle. Huom. Munaa ei ole pakko paistaa molemmilta puolilta, jos pitää vetelästä munasta.
Paistettuja viiriäisenmunia


Kotimaisesta kananmunasta voi valmistaa vaikka mitä herkullista. Ei kun kokkaamaan!





Muistakaa myös piipahtaa www-sivuilla: http://www.keijula.net

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti