Seuraavaksi joku miettii, miksi käytän tuoreita lanttuja, kun valmista sosettakin on. Noh, Valmissoseen lanttuja ei mielestäni ole keitetty riittävästi. On ne toki keitetty pehmeiksi, mutta minä tykkään keittää lantut ylikypsiksi, jolloin niiden väri muuttuu, ja mielestäni myös maku ja suutuntuma. En myöskään käytä lanttulaatikon joukossa perunaa, kuten jotkut saattavat tehdä.
Nämä edellä mainitut ovat makuasioita, ja jokainen tehkööt tavallaan. Annan tässä käyttämäni ohjeen, jonka mitat ovat kaikki noin mittoja.
Lanttujen keittämiseen:
1 1/2kg lanttuja
5dl vettä
1tl suolaa
Älä kaada lanttujen keitinlientä pois! Sitä voidaan EHKÄ tarvita.
2dl kermaa
1dl korppujauhoja
2 kananmunaa
1dl siirappia
(1/2tl inkivääriä)
1tl suolaa
Rouhittua valkopippuria
Päälle:
Korppujauhoja
Voita
Jos pidät muista mausteista lanttulaatikossasi, esim. neilikasta, lisää ne samaan aikaan kun suola ja muut mausteet.
Kuori (lantussa on paksu kuori, joten omenankuorimaveitsi ei välttämättä ole se työkalu) ja paloittele lantut. Keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.
-> Ja tässä nyt HUOM! Mielestäni lanttuja kannattaa keittää niin pitkään, että väri muuttuu tummaksi. Vaikka lantut voivatkin olla jo pehmeitä, vaikka väri ei olisikaan muuttunut kuin ehkä kellertävämmäksi, keittäisin silti lanttuja vielä pidempään.
Kypsiä lanttuja. Olivat todellisuudessa vähäsen tummempia |
-> HUOM! Kaikki varmasti pitävät omaa tapaani outona, mutta se on minun tapani. Näin tulee taatusti tasainen lanttusose. Tapa muodostui ajalla, jolloin en omistanut mitään muuta välinettä lanttujen soseuttamiseen. Eli painelen lantut lusikalla metallisen siivilän läpi.
Soseuta lantut parhaaksi katsomallasi tavalla |
-> HUOM! MAISTA! Jos seos on kovinkin kuivan oloista ja suolaa ei mielestäsi ole liikaa, kaada vähän lanttujen keitinlientä joukkoon. MAISTA! Jo taas suolaa on mielestäsi riittävästä, mutta seos on vielä kuivan oloista, lisää liraus ihan vaikka vettä. MAISTA! Jos taas seos on vetelää, lisää vähän korppujauhoja. MAISTA! Lisää mausteita vain vähän kerrallaan, jottet vahingossa laita mitään liikaa. MAISTA! Tässä vaiheessa maistamisen tärkeyttä ei voi korostaa liikaa. Lanttulaatikon maku voimistuu hieman uunissa, kun osa nesteistä haihtuu pois.
Tässä lanttuseos valmiina maisteltavaksi |
Lusikalla kuvioituja ja korppujauhotettuja laatikoita |
-> HUOM! Voin tarkoitus on tehdä kuoresta rapea ja maukas.
Valmiina uuniin |
-> HUOM! Tarkkaile laatikkoa/laatikoita. Omani olivat kypsiä (tai oli niissä reunoilla vähän liian tummaa) 1h 30min.
Valmis! |
Tämä on nyt sitten se minun tapa. Pitää muistaa, että kaikilla meillä on omat tavat, ja ne löytyvät vain kokeilemalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti