Translate

torstai 21. marraskuuta 2013

Lanttulaatikko

Tein tässä yksi päivä lanttulaatikkoa. Joku voisi miettiä, että miksi nyt. No, siksi kun lanttujen, kuten muidenkin syksyllä korjattujen juuresten, maku muuttuu sälytyksessä. Toisekseen satuin kaupassa törmäämään herkullisen näköisiin lanttuihin. Kolmannekseen, eipähän tule Jouluviikolla kiire, kun osa ruoista on jo tehtynä pakastimeen.

Seuraavaksi joku miettii, miksi käytän tuoreita lanttuja, kun valmista sosettakin on. Noh, Valmissoseen lanttuja ei mielestäni ole keitetty riittävästi. On ne toki keitetty pehmeiksi, mutta minä tykkään keittää lantut ylikypsiksi, jolloin niiden väri muuttuu, ja mielestäni myös maku ja suutuntuma. En myöskään käytä lanttulaatikon joukossa perunaa, kuten jotkut saattavat tehdä.

Nämä edellä mainitut ovat makuasioita, ja jokainen tehkööt tavallaan. Annan tässä käyttämäni ohjeen, jonka mitat ovat kaikki noin mittoja.


Lanttujen keittämiseen:
1 1/2kg lanttuja
5dl vettä
1tl suolaa

Älä kaada lanttujen keitinlientä pois! Sitä voidaan EHKÄ tarvita.

2dl kermaa
1dl korppujauhoja
2 kananmunaa
1dl siirappia
(1/2tl inkivääriä)
1tl suolaa
Rouhittua valkopippuria

Päälle: 
Korppujauhoja
Voita

Jos pidät muista mausteista lanttulaatikossasi, esim. neilikasta, lisää ne samaan aikaan kun suola ja muut mausteet. 

Kuori (lantussa on paksu kuori, joten omenankuorimaveitsi ei välttämättä ole se työkalu) ja paloittele lantut. Keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.

-> Ja tässä nyt HUOM! Mielestäni lanttuja kannattaa keittää niin pitkään, että väri muuttuu tummaksi. Vaikka lantut voivatkin olla jo pehmeitä, vaikka väri ei olisikaan muuttunut kuin ehkä kellertävämmäksi, keittäisin silti lanttuja vielä pidempään.

Kypsiä lanttuja. Olivat todellisuudessa vähäsen tummempia
Soseuta lantut parhaaksi katsomallasi tavalla.

-> HUOM! Kaikki varmasti pitävät omaa tapaani outona, mutta se on minun tapani. Näin tulee taatusti tasainen lanttusose. Tapa muodostui ajalla, jolloin en omistanut mitään muuta välinettä lanttujen soseuttamiseen. Eli painelen lantut lusikalla metallisen siivilän läpi.

Soseuta lantut parhaaksi katsomallasi tavalla
Lisää lanttuihin kerma ja korppujauhot. Sekoita hyvin ja anna hetki turvota. Lisää sitten kananmunat, siirappi ja mausteet. Sekoita taas.

-> HUOM! MAISTA! Jos seos on kovinkin kuivan oloista ja suolaa ei mielestäsi ole liikaa, kaada vähän lanttujen keitinlientä joukkoon. MAISTA! Jo taas suolaa on mielestäsi riittävästä, mutta seos on vielä kuivan oloista, lisää liraus ihan vaikka vettä. MAISTA! Jos taas seos on vetelää, lisää vähän korppujauhoja. MAISTA! Lisää mausteita vain vähän kerrallaan, jottet vahingossa laita mitään liikaa. MAISTA! Tässä vaiheessa maistamisen tärkeyttä ei voi korostaa liikaa. Lanttulaatikon maku voimistuu hieman uunissa, kun osa nesteistä haihtuu pois.

Tässä lanttuseos valmiina maisteltavaksi
Voitele uunivuoka (n.2 litraa, itse käytän Lidlissä myytäviä keskikokoisia alumiinivuokia. Jaoin seoksen kolmelle sellaiselle vuoalle) ja kaada seos sinne. Koristele halutessasi pinta lusikalla. Ripottele päälle korppujauhoja.

Lusikalla kuvioituja ja korppujauhotettuja laatikoita
Laita nokare voita päälle. Lömps. 

-> HUOM! Voin tarkoitus on tehdä kuoresta rapea ja maukas. 

Valmiina uuniin
 Paista laatikko 175 asteessa n. 2 tuntia.

-> HUOM! Tarkkaile laatikkoa/laatikoita. Omani olivat kypsiä (tai oli niissä reunoilla vähän liian tummaa) 1h 30min.

Valmis!
Söimme lasten kanssa yhden kolmesta laatikosta heti, ja kaksi meni pakastimeen Odottamaan Joulua. Lanttulaatikko säilyy hyvin pakastimessa. Lanttulaatikko kannattaa lämmittää uunissa, jotta kuori säilyttää rapeutensa.


Tämä on nyt sitten se minun tapa. Pitää muistaa, että kaikilla meillä on omat tavat, ja ne löytyvät vain kokeilemalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti