Minulta on usein pyydetty ohjetta, jolla teen omenapiirakan. En jaksa sitää enää jokaiselle erikseen kirjoittaa, joten kirjoitan sen nyt tänne, kaikkien saataville. Omenapiirakka on munaton! :)
Taikina:
4 dl vehnäjauhoja
(2 rkl sokeria)
150 g voita tai margariinia
1/2 dl kylmää vettä
Täyte:
1 kg omenoita
1/2 sitruunan mehu
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 rkl vehnäjauhoja
1 1/2 tl kanelia
1 tl vaniliinisokeria
25 g voita tai margariinia
Mittaa jauhot, (sokeri) ja kylmä rasva monitoimikoneen kulhoon (tai nypi aineet käsin) ja sekoita aineet nopeasti ryynimäiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan levätä muovikelmuun käärittynä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajaksi.
Kuori omenat ja poista siemenkodat. kuutioi ne ja mausta sitruunan mehulla. Sekoita sokeri, jauhot, kaneli ja vaniliinisokeri keskenään. Sekoita seos omenoiden joukkoon.
Kauli taikinasta 2 pyöreää levyä, halkaisijaltaan n.33cm. Nosta toinen taikinalevy kaulimen avulla piirakkavuokaan (halkaisijaltaan n.26cm). Reuna saa ulottua n.1/2cm piirakkavuoan reunan yli. Älä painele taikinaa tiukasti kiinni vuoan reunoihin! Levitä täyte pohjan päälle ja leikkaa täytteen päälle muutama nokare voita tai margariinia.
Nosta toinen taikinalevy kanneksi. Käännä kansilevyn reuna pohjalevyn ja piirakkavuoan reunojen väliin, jolloin reunasta tulee tasainen. Pistele piirakan pintaa haarukalla. Paista 200 asteessa uunin alimmalla tasolla n.35min. Tarjoa haaleana jäätelön, vaniljakastikkeen tai vaniliinisokerilla maustetun kermavaahdon kanssa.
Taikinaa voi käyttää myös muissa piiraissa. Kun jättää sokerin kokonaan taikinasta pois ja laittaa vaikka ripauksen suolaa halutessaan, niin pohja toimii myös suolaisissa piirakoissa. Olen tätä pohjaa käyttänyt pekonin, kinkun ja sienten kanssa menestyksekkäästi.
loistavan makuinen
VastaaPoistaKiitos muru.
PoistaIhan paras omppopiiras <3
VastaaPoistaOn kyllä ihan paras. :) Vähän kypsyttää se omenoiden kuoriminen ja pilkkominen, mutta on tämä kyllä kaiken vaivan värtti. :)
Poista