Translate

perjantai 4. syyskuuta 2015

Siemenet talteen: Herne ja papu

Jos joskus löytää hyvän lajikkeen kasvia, niin siitä kannattaa ehdottomasti koittaa säästää siemeniä. Tässä käydään lyhyesti läpi, miten keräät ja säästät herneen ja pavun siemeniä seuraavaan vuoteen.

Monille tämä on varmasti tuttua, mutta aloittelevia hyötytarhakasvattajia on paljon, joten jollekin tämä voi olla uutta asiaa.

Herneen ja pavun siemenet on helppo kerätä ja säästää. Ongelmana on se, että ne risteytyvät helposti, eli ihan satavarma ei voi olla siitä että keräämästäsi siemenestä kasvaa samaa lajiketta.

Tähän juttuun keräsin Jumbo hernettä ja Witkiem Manita härkäpapua.

Homma alkaa siitä, että valitset osan parhaimman näköisistä paloista siemeniä tuottamaan. Palko saisi olla mahdollisimman pitkä ja täynnä. Näin on todennäköisintä saada mahdollisimman hyvä perimä siemeneen.

Anna siemenpalkojen tuleentua, eli kuivua kasvissa. Kun palot ovat täysin kuivettuneet, eli ruskeat, Ne voi varovasti kerätä talteen


 Avaa kuivat palot ja tiputtele kuivat herneet alustalle.


 Kertakäyttölautanen on hyvä tähän, tai talouspaperi. Kertatäyttölautasen voi käyttää tähän tarkoitukseen uudestaan. Heitä pois kaikki haljenneet, pienet ja muuten epämääräiset siemenet. Siemenet saavat olla ryppyisiä tai sileitä.


Jätä kaikki siemenet kuivumaan kuivaan paikkaan valolta suojattuna. Merkitse mitä milläkin alustalla on. Kun siemenet ovat kuivuneet, siirrä ne paperipussiin tai kirjekuoreen ja säilytä viileässä valolta suojattuna. Merkitse huolellisesti, mitä missäkin pussukassa on ja koska ne on kerätty (vuosi ja kuukausi).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti