Translate

maanantai 28. syyskuuta 2015

Syyspuuhia puutarhassa

Syksy on tullut. On aika vaihtaa kesäiset askareet syksyisiin. Meikäläisen kaltainen puurathahörhö ei lepokautta ehdi juurikaaan viettämään.

On sadonkorjuun aika. Perunat saa meillä olla vielä maassa, koska säilyvät siellä ihan hyvin. Meillä ei ole kellaria, joten maa on ihan loistava paikka säilyttää osaa sadosta pakkasiin asti.

Muutamat porkkanat ovat alkaneet kukkimaan. Hyvällä tuurilla ne ehtivät tehdä siemeniä ensi vuodelle. Eipähän sitten tarvitse siemeniä ostaa.

Viinirypäleet antavat vielä odottaa itseään. Väriä alkaa jo olla, mutta makeutta saa vielä tulla lisää.

Monivuotiset kesäkukat olen nostanut sisälle. Pelargoneista, verenpisaroista ja muista vastaavista kannattaa ottaa varmuuden vuoksi myös pistokkaita. ne toimivat sitten ikään kuin geenipankkina, jos alkuperäinen kasvi kuolee talven aikana. Säilytän näitä ihan muiden sisäkukkien joukossa talven yli. Jos omistaisin viileän kuistin, pitäisin niitä siellä talven.

Kasvivalojen paikkoja on syytä pohtia vähän etukäteen, jos sellaisia talven aikana käyttää. Meillä käytetään valoja runsaasti. Ei tomaattia pysty kasvattamaan talvella sisällä kovinkaan hyvällä menestyksellä ilman valoja. Eikä keinovalo korvaa auringonvaloa mitenkään.

Ja koska olen hörhö, ajattelin kokeilla kasvattaa papuja sisällä talven ajan keinovalon alla. Tämän kokeilun edistyksestä kerron taatusti lisää, kun on jotain kerrottavaa. Mielessä kävi myös vesimelonin kokeilu sisällä, mutta sitten muistin, ettei tällä kertaa taida olla tilaa.

Minulla on akuutti tilan puute aina, kun kyse on kasveista. Aina on joku kasvi tai taimi, joka on vailla täydellistä paikkaa. Nytkin on kaksi inkivääriä, jotka etsivät omaa paikkaansa auringossa. Ja iso kasa taimia ja pistokkaita, kun pitää varmaan hävittää, jos ei kukaan niitä halua.

Vielä pitää muutaman kerran leikata ruoho, kerätä ruohosilppu kasvimaalle ja kohopenkkeihin. Muutama kohopenkki pitää tehdä lisää, ja nuoremman pojan kasvimaa pitää kaivaa valmiiksi. Onneksi meillä on aina isot kompostikasat, joista saa täytettä kohopenkkeihin ja kasvulaatikoihin.

Rikkaruohoja pitää kitkeä niin myöhälle syksyyn kun niitä ilmestyy. Varsinkin monivuotiset rikkaruohot. Rikkaruohojen kitkeminen ei ikinä lopu. Määrätyn pisteen jälkeen se työ kyllä saattaa vähentyä, mutta ei siitä ikinä pääse kokonaan eroon. Määrätyt rikkaruohot kasvavat vaikka millaisella alustalla, ja siemenet saattavat säilyä maassa vuosia.

Tomaateista kannattaa keräillä, näin syksyllä, isot raakileet pois sisälle kypsymään. Näin kasvi saattaa vielä ehtiä tekemään lisää tomaatteja, kun energia ei mene kypsyttämiseen. Jos on pitkä ja lämmin syksy, saattaa tomaatti tuottaa vielä monia tomaatteja. Raakaa tomaattia ei ole pakko kääriä paperiin tai laittaa paperipussiin, vaikka nämä toimet saattavat nopeuttaa kypsymistä.

Tähän aikaan otan suosikki tomaateistani myös pistokkaita sisälle. Kuten aikaisemmin mainitsin, kasvatan tomaatteja talvella keinovalon avulla. Tomaattia on helppo lisätä pistokkaista, joten siemeniä ei välttämättä tarvita. Pistokaslisäyksellä ei tarvitse murehtia lajikkeiden risteytymisestä, joska pistokas on aina samaa kasvia, tavallaan klooni. Talvikasvatuksessa tomaatti tarvitsee ison ruukun, paljon lannoitetta ja hyvän keinovalon. Säännöllinen kastelu on myös hyväksi. Hyvin hoidettu tomaatti on kauni, ja saattaa tuottaa ihan kivasti satoa. Tomaattien maku ei aivan yllä auringossa kasvaneiden tomaattien tasolle, mutta ihan OK tomaatteja ne silti on.

Syksyn lehdet saavat meillä jäädä maahan lannoitteeksi. Ne ajetaan ruohonleikkurilla silpuksi, jonka jälkeen kastemadot syövät ne. Suosittelen erityisesti saviselle maalle, koska savinen maa kaipaa orgaanisia aineita, ja madot tekevät ilmareikiä.

Talven tullen meillä siirtyy puutarhatyöt ulkoa sisälle. Koska meillä on monenlaista viherkasvia sisällä, tomaattien, chilien, paprikoiden, kesäkukkien ym. muiden lisäksi, ja jokaisella kasvilla on talven aikana ovat vaatimuksensa, työn määrä ei välttämättä vähene. Toisia kasveja pitää sumuttaa, toisten antaa vähän kuivahtaa, toisia uittaa, on myös pari sellaista jotka siirretään ikkunalta jääkaappiin. Eipä sinne jääkaappiin sitten enää ruokaa taida mahtuakkaan.

Paljon muutakin askaretta on ennen kuin talvi saa tulla. Syksyäkin on vielä jäljellä. Myös eläinten kanssa on omat syyspuuhat, mutta jätetään ne toiseen kertaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti