Translate

sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Munakylvö, "Eggling"

Kuulin amerikkalaisilta puutarhaharrastajilta termin "eggling", eli taimi munassa (seedling). Tuotahan on pakko kokeilla. Ajattelin jakaa tämänkin kokeilut teidän kanssa, ennen varsinaista esikasvatuskautta, jotta mahdollisimman monet pääsevät tästä hyötymään.

Eli siementen kylvö munan sisään tarjoaa yhden edun, varsinkin niille kasveille jotka pitävät kalkista ja tarvitsevat ravinteita (esim. tomaatti), munan kuori on käytännössä täynnä kalkkia. Ja vielä sellaisessa muodossa, jota kasvin on helppo hyötykäyttää. Ja vielä jos munia ei pese ja kalvot jättää poistamatta, niin niistä saadaan ravinteita maahan. 

Tässä esimerkissäni kylvin paprikaa, mutta tosin siemeneni ovat HYVIN vanhoja, joten en usko niiden itävän. Laiton vielä kaiken varalta kaksi siementä yhteen munaan. Tässä nyt oma tapani tehdä tämä.

Ensin pitää olla niitä munia. Kananmuna on hyvä, mutta itse käytin ankanmunia ihan vaan siksi kun niitä sattuu löytymään. 

Naputtele munan toisesta päästä "hattu" pois ja valuta tyhjäksi. Ei ole väliä, kummasta päästä munan avaat, mutta kunhan et avaa sitä keskeltä, jotta multatilaa olisi mahdollisimman paljon. Itse avasin munat tylpästä päästä.
Napu napu napu. Munalta hattu veks.
 Jos haluat, voit tässä välissä pestä munat ja/tai poistaa kalvot. Näitä ei ole pakko tehdä, koske sekä munan kalvot että kaikki jämät maatuvat kasvin ravinteiksi lopulta. Itse en pessyt munia millään tavalla.
Tyhjä!
Tyhjensin kerralla 13 ankanmunaa
 Täytä munat haluamallasi kylvöseoksella.
Munat mullalla
 Kylvä siemenet pakkauksen ohjeen mukaiseen syvyyteen. Itse kylvin varmuuden vuoksi kaksi siementä joka munaan, koska siemeneni ovat niin vanhoja. Jos molemmat itävät, katkaisen toisen pois.
"Siemennetyt" munat
 Kastele kylvös ja peitä vaikka tuorekelmulla, jotta kosteus pysyy kylvöksessä. Tuuleta kylvökset päivittäin. Jos yksi tuuletuspäivä jää välistä, se ei ole maailmanloppu. Munan kuori pitää kohtuullisesti kosteutta, joten liikakastelua kannattaa varoa, mutta toisaalta muuta alusastiaa ei tarvita, kun munakenno, jossa munat pysyvät nätisti pystyssä.
Nyt odotetaan että näistä tulee "egglingsejä"
Kun taimet alkavat olla niin suuria, että ne tarvitsevat isomman astian, voit halutessasi rikkoa vähän munan kuorta, jotta juuret pääsevät kasvamaan ulos. Tai jos kasvatat munassa tomaattia, kurkkua tai muuta, joka tekee lisää juuria varrestaan, niin riittää kun istutat taimen niin syvälle, ettei munaa näy pinnalta. Kasvit käyttävät munan lopulta ravinteina ja näin munan ravinteet palaavat hyötykäyttöön. 

Laitan tarinalle jatkoa, kun ja jos taimet itävät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti