Translate

torstai 2. tammikuuta 2014

Pakottava tarve saada sormet multaan I

Tänään tuli "kevään" ensimmäinen siemenluettelo. Ja tavalliseen tapaani en malta odottaa, jotta pääsen kylvämään. Tähän löytyy pelastus ihan ruokakaupan "hevi"-osastolta.

Olen aina halunnut kasvattaa erikoisia ja eksoottisia kasveja. Ja ananas on ollut yksi pisimpään haaveilemani kasvi. Tänään sitten VIHDOIN raaskin ananaksen ostaa.

Ananas kasvaa (ainakin jenkkien ohjeiden mukaan) sekä siemenestä, että siitä lehtitupsusta, joka on ananaksen päällä. Ananaksen siemenet sijaitsevat melkoisen heti kuoren alla, kuten epähedelmillä on tapana.

Lehtitupsun saa ananaksesta parhaiten irti, kun tarttuu toisella kädellä lehtitupsuun ja toisella ananakseen. Nyt tarvitaan vähäsen voimaa: Kierrä ja vedä lehtitupsu irti ananaksesta. Nyt sinulla on lehtitupsu toisessa, ja ananas toisessa kädessä.
Ananaksen lehtitupsu kulmassa ja neljä avokadoa, joista kerron erikseen

Nypi lehtitupsusta alemmat lehdet pois. Tästä eri kotikasvattajat ovat jyrkästi erimieltä, pitääkö lehtiä poistaa vain vähän vai runsaalla kädellä. Itse poistin melko runsaasti. Sitten lehtitupsu laitetaan joko vesilasiin tai suoraan kosteaan multaan. Itse laitoin lasiin, jotta näen juurien kehittymisen.

Jos teit kuten minä, ja juuret ovat jo kehittyneet, voit istuttaa ananaksesi multaan.

Suotuisissa olosuhteissa ananas voi huonekasvina tuottaa pieniä ananaksia. Ananasta voi houkutella kukkimaan sulkemalla se pussiin muutaman omenan kanssa. Omenat (hedelmä, ei puu) erittävät ilmaan aineita, jotka parantavat ananaksen (ja monen muun) kukintamahdollisuuksia.

Ostamaani ananasta leikatessa, sieltä putosi muutama siemen. Ajattelin kokeilla niiden itävyyttä. Laitoin minigrip pussiin talouspaperia, jonka kostutin. Tähän ripottelin siemenet päälle. Ananaksen siemen tarvitsee lämpöä itääkseen, joten sellainen lämpömatto on hyvä.
Pienet siemenet minigrip pussissa

Tosiaan aloitin näiden kasvattamisen tänään, joten tuloksia saadaan ihmetellä myöhemmin. Omat ohjeeni olen saanut (ja suomentanut) amerikkalais- ja brittilähteistä. Voi olla, että kesällä meillä on monta ananaksen tainta, tai voi olla ettei niitä ole yhtään.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti