Translate

torstai 2. tammikuuta 2014

Pakottava tarve saada sormet multaan II

Tänään tuli "kevään" ensimmäinen siemenluettelo. Ja tavalliseen tapaani en malta odottaa, jotta pääsen kylvämään. Tähän löytyy pelastus ihan ruokakaupan "hevi"-osastolta.

Törmäsin internetin ihmeellisessä maailmassa kiivin kasvatusohjeisiin. Oli pakko ostaa kiivejä samalla, kun ostin ananaksenkin (Ananaksesta).

Kiivi on saanut nimensä Uudessa-Seelannissa elävän, saman nimisen, linnun mukaan (Uuden-Seelannin kansallislintu). Tästä huolimatta kiivi on kotoisin Kiinasta. 

Kiivi on köynnöskasvi, joka tarvitsee sekä "tyttö"-kasvin että "poika"-kasvin tuottaakseen hedelmää. Kiivi ei ole kovinkaan houkutteleva pölyttäviä hyönteisiä ajatellen, joten ne kannattaa kotikasvatuksessa pölyttää itse.

Elikkä rapsuttele kiivistä mustat, pienet siemenet astiaan (syö loppu kiivi, jos siltä tuntuu). Siemenistä kannattaa liottaa ylimääräinen hedelmän liha irti, jottei se homehdu ja tapa siementä. Anna siemenien kuivua vaikka paperilla.
Kiivin pienet siemenet liotuksessa. En kuvannut itse hedelmää, koska uskon kaikkien sellaisen joskus nähneen.

Kylmäkäsittele kuivattuja siemeniä jääkaapissa noin viikon verran (itse ajattelin kokeilla puolet ilman kylmäkäsittelyä, koska erään kanadalaismiehen ohjeissa ei mainittu kylmäkäsittelyä). Kylvä sitten siemenet kylvömultaan ja peitä ohuelti. Pidä kylvös kosteana ja lämpöisenä. Itäminen kestää n.1-2 viikkoa.

Tuloksia voidaan jälleen odoittaa hetken, koska aloitin vasta tänään koko homman.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti